W przypadku buraka cukrowego mamy do czynienia z dwoma podstawowymi składnikami plonu: plon korzeni oraz % zawartości cukru. W przypadku wysokiego plonu połączonego z wysoką zwartością cukru uzyska się największy plon cukru z hektara. Dla cukrowni wysoka zawartość cukru pozwala zmniejszyć zużycie energii podczas ekstrakcji cukru, przede wszystkim poprzez mniejsze odparowywanie wody. Dlatego premiowani są Rolnicy produkujący korzenie o większej zawartości cukru.
Przy uprawie buraka cukrowego celem jest produkcja kryształków cukru tak efektywnie jak to jest tylko możliwe. Aby osiągnąć taki cel niezbędna jest uprawa buraków o wysokiej jakości.
Cukrownie generalnie stosują wyższe gratyfikacje przy większej zawartości cukru, mniejszym zanieczyszczeniu korzeni i mniejszej ilości melasotworów. Taki system płacowy skłania Rolnika do produkcji korzeni buraków o najwyższej jakości.
Dowiedz się więcej jak wpływać na jakość plonu buraka cukrowego
Zrównoważony program nawożenie wspiera uzyskanie lepszej zdrowotności buraka cukrowego. Rośliny wykazujące niedobór składników pokarmowych są bardziej narażone na liczne choroby i zaburzenia.
Yara opracowała wiele pomocnych narzędzi i usług, aby podzielić się naszą wiedzą na temat optymalizacji jakości i wydajności upraw. Narzędzia są także pomocne przy wyborze odpowiedniego pakietu produktów oraz zalecanych aplikacji nawozów. Dobranie prawidłowego programu nawożenia jest podstawą zrównoważonego rolnictwa. Yara doradza rolnikom, jak osiągnąć maksymalny plon, bez straty składników odżywczych do gleby, minimalizując tym samym wpływ na środowisko.