Zrównoważone nawożenie powoduje zmniejszenie zaburzeń związanych ze skórką bulw ziemniaków i poprawia wygląd zewnętrznej skórki. Wapń wzmacnia skórkę bulw powodując lepszą odporność na wiele chorób. Bor, magnez i mangan mogą prowadzić do pomniejszenia porażenia przez parcha. Cynk może zminimalizować parcha prószystego ziemniaka, siarka redukuje parcha prószystego i zwykłego.
Wapń wzmacnia skórkę ziemniaka powodując większą odporność na wiele chorób włączając w to ospowatość, parch srebrzysty, parch prószysty oraz parch zwykły. Niezależne badania prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały redukcję chorób skórki ziemniaka, powodowanych różnymi patogenami, po zastosowaniu saletry wapniowej.
Bor wspomaga odpowiednie stężenie wapnia w ścianach komórkowych oraz zwiększenie pobrania wapnia, dlatego nawożenie borem jest ważne do zachowania równowagi w odżywieniu roślin i maksymalizacji wykorzystania wapnia z nawozów. Powyższe doświadczenia wykazują wpływ boru na zawartość wapnia w bulwach ziemniaków, a co za tym idzie zmniejszeniu porażenia skóry przez choroby.
Cynk jest ogólnie stosowany do zmniejszenia porażenia parchem prószystym, podczas gdy inokulum jest na niskim poziomie. Jakkolwiek tylko doglebowe nawożenie jest odpowiednie do zapewnienia przez cynk efektu ochronnego przeciw parchowi prószystemu. W tym celu cynk powinien być stosowany jako część integralnego systemu ochrony przy innych agronomicznych środkach zmniejszających odglebową infekcję oraz przy jednoczesnym wyborze bardziej odpornych odmian.
Niezależne badania ze Szkocji wykazały redukcję parcha prószystego po aplikacji cynku.
Siarka jest pierwiastkiem wspomagającym redukcję parcha zwykłego i prószystego. Efekt ten jest możliwy poprzez redukcję pH gleby, w miejscu gdzie stosowana jest siarka elementarna. Najlepszy efekt uzyskuje się po doglebowej aplikacji łatwo dostępnej siarki w momencie sadzenia. Jednak nawożenie dolistne siarką może również zmniejszyć infekcje.
Szkockie doświadczenia wykazują redukcję parcha zwykłego pod wpływem aplikacji dolistnej siarki w stosunku do jej braku.
Producent może wpłynąć na jakość skórki ziemniaka poprzez: