Redukcja przebarwień bulw

Występowanie przebarwień miąższu, wewnętrznego ciemnienia czy brązowienia bulw ziemniaków jest odpowiedzialne za istotne straty po zbiorach. Powstaje na drodze utleniania substancji fenolowych, głównie tyrozyny do melaniny. Potas, magnez i bor mogą mieć wpływ na przebarwienia i ciemnienia ziemniaków.

Nawożenie roślin a przebarwienia bulw

Potas

Potas wpływa na zmniejszenie enzymatycznego czernienia bulw oraz ich odbarwienia po gotowaniu. Niski poziom potasu może powodować wzrost ciemnienia bulw po gotowaniu.

Badania z USA wskazują na wpływ potasu na zmniejszenie enzymatycznego odbarwienia bulw na przykładzie dwóch odmianach ziemniaków. Potas zwiększa koncentrację organicznych anionów takich jak kwas cytrynowy lub askorbinowy (tj. witaminy C w bulwach).Te dwie cząsteczki mają właściwości antyutleniające, które zmniejszają częstotliwość występowania przebarwień enzymatycznych i nieenzymatycznych poprzez spowolnienie procesu utleniania.

Magnez

Niski poziom magnezu może zwiększyć podatność bulw na występowanie enzymatycznych przebarwień. Doświadczenia amerykańskie wskazują na zależność pomiędzy magnezem a enzymatycznymi odbarwieniami.

Bor

Bor redukuje utlenianie fenoli, które są odpowiedzialne za enzymatyczne przebarwienia. Dlatego dobre odżywienie borem redukuje występowanie enzymatycznych przebarwień w bulwie ziemniaków. Doświadczenie przeprowadzone w USA wskazuje na wpływ boru na zmniejszenie enzymatycznych przebarwień.

Inne czynności wpływające na zmniejszenie przebarwień bulw ziemniaków

Producent może wpłynąć na zmniejszenie występowania przebarwień poprzez:

  • Wybór odpowiedniej odmiany, która spełnia oczekiwania rynku
  • Zwrócenie uwagi podczas zbioru i sortowania aby zminimalizować liczbę uszkodzeń fizycznych i stłuczeń
  • Podlewanie w celu zapobiegania czy minimalizacji chorób takich jak parch zwykły
  • Zbiór w optymalnych warunkach celem uniknięcia uszkodzeń fizycznych i inwazji chorób
  • Kontrolowanie temperatury i wilgotności podczas magazynowania
Zespół Agronomów
Zespół Agronomów
Doradztwo agronomiczne dla upraw rolniczych