Czynniki wpływające na zawartość i jakość skrobi w bulwach ziemniaków
Nawożenie roślin a zawartość skrobi w bulwach ziemniaków
Azot
Azot jest składnikiem pokarmowym bezpośrednio wpływającym na wzrost roślin, jednak w klimacie umiarkowanym dodatkowe dawki azotu w późnych fazach wzrostu podtrzymają wzrost roślin, opóźniają dojrzewanie i mogą zmniejszać zawartość skrobi. W taki sposób azot może wpłynąć na zmniejszenie jakości ziemniaków przeznaczonych do przemysłu.
Doświadczenia wykazują wpływ późnych dawek azotu na zmniejszenie zawartości skrobi w bulwach.
Fosfor
Nawożenie fosforem może spowodować zwiększenie jakości skrobi. Przy zwiększającej się koncentracji P w bulwach lepkość skrobi skleikowanej również wzrasta dzięki czemu spada temperatura kleikowania skrobi.
Duńskie doświadczenia wykazały korelację pomiędzy zawartością fosforu w bulwach i jakością skrobi mierzoną przez jej lepkość.