Znaczenie składników pokarmowych w poszczególnych fazach wzrostu ziemniaków


Sadzenie

  • Azot i potas – wczesny wzrost i sucha masa
  • Fosfor – zwiększenie liczby bulw, wzrost i sucha masa
  • Magnez- prawidłowy rozwój, wzrost roślin
  • Cynk i mangan – zmniejszenie porażenia parchem prószystym i zwykłym ziemniaka
  • Siarka - zmniejszenie porażenia parchem zwykłym i prószystym, liczba bulw

Przed zawiązaniem bulw/ tzw. “haczykowanie”

  • Fosfor - więcej bulw, bardziej intensywny wzrost

Zawiązywanie bulw

  • Fosfor i magnez - większe bulwy
  • Cynk i mangan – lepsze jakość skórki
  • Wapń (+/- bor) – dobra jakość skórki, redukcja plamistości miąższu, zwiększenie tolerancji na stresy – susza, wysokie temperatury

Kwitnienie i wzrost bulw

  • Azot, fosfor i magnez –utrzymanie wzrostu roślin
  • Wapń – polepszenie jakości skórki i redukcja porażeniem przez choroby

 

Zespół Agronomów
Zespół Agronomów
Doradztwo agronomiczne dla upraw rolniczych

Ziemniak - kluczowe fakty