Czynniki wpływające na jakość nasion rzepaku

Jakikolwiek niedobór składników pokarmowych ogranicza wzrost rzepaku, powoduje tym samym zmniejszenie jakości nasion. Nawożenie mineralne pozwalające dostarczyć wszystkie niezbędne składniki wspiera znacznie wydanie plonu o jakości oczekiwanej przez rynek.

Nawożenie a jakość nasion rzepaku

Jakość plonu jest ogólnie definiowana jako:

  • Wygląd plonu (wielkość i kolor nasion), bez odpowiedniego nawożenia roślin większość upraw nie spełnia wymogów rynku pod tym względem.
  • Odpowiednia jakość dla procesów przetwórczych, jak poziom białka w pszenicy jakościowej. Zbilansowane nawożenie wspiera osiągnięcie wymaganych cech jakościowych.
  • Wartość odżywcza plonu dla diety. Rośliny są podstawą w łańcuchu pokarmowym i poprzez dietę stają się kluczowym źródłem minerałów dla organizmu ludzkiego i zwierzęcego. Rośliny nawożone w sposób zrównoważony zapewniają wystarczającą ilość składników dla całego łańcucha pokarmowego.
Zespół Agronomów
Zespół Agronomów
Doradztwo agronomiczne dla upraw rolniczych