September 23, 2025

Ulepszona Superba Green Forte

Według: Dział doradztwa upraw ogrodniczych

Superba Green Forte to nawóz z grupy produktów YaraTera, przeznaczonych do fertygacji, obecny na rynku już ponad 20 lat. W związku z formą podstawowego składnika pokarmowego (azot w 100% w formie saletrzanej, w postaci azotanu potasu) jest rozwiązaniem przeznaczonym do nawożenie roślin uprawianych na podłożach o ograniczonej pojemności (wełna mineralna, podłoża kokosowe, itd.). Dzięki swojej skuteczności Superba Green Forte stała się niejako standardem w uprawie pomidora, ogórka oraz roślin jagodowych w podłożach inertnych.

Superba Green Forte – nowy skład

Superba Green Forte wyróżnia się nie tylko odpowiednio zbilansowanym składem makroelementów, ale także bardzo wysoką zawartością mikroelementów, w tymSuperba Green Forte żelaza. I to jest właśnie ten szczegół odróżniający Superbę Green Forte od innych produktów z tego segmentu.

Rola żelaza jest bardzo istotna w optymalnym żywieniu roślin i polega na uczestniczeniu w procesach fotosyntezy, oddychania, syntezie chlorofilu oraz regulacji mechanizmów odpornościowych. W wyniku wysokich niedoborów żelaza pojawiają się charakterystyczne chlorozy na młodych częściach roślin. Należy pamiętać, że dostępność tego mikroelementu jest uwarunkowana rodzajem czynnika chelatującego (żelazo w pożywkach stosuje się głównie w formie chelatów) oraz pH pożywki i podłoża.

Badania efektywności nowej formuły nawozu

W latach 2023-2024 Yara Poland wspólnie ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego wykonała szereg badań sprawdzających efektywność nawozu Superba Green Forte, porównując go do tzw. nawozów pojedynczych, powszechnie stosowanych na rynku. Badano takie parametry jak wielkość plonu, jego jakość, a także wpływ na smak owoców w uprawie pomidora.

Wyniki badań oraz wcześniejsze długotrwałe obserwacje i dyskusje z producentami doprowadziły do decyzji o ulepszeniu formy żelaza obecnego w produkcie. Czynnikiem chelatującym żelazo w „starej wersji” Superby był powszechnie znany chelat EDTA. Nowa wersja zawiera aż dwie formy żelaza: EDDHA oraz DTPA. Daje to znacznie większą stabilność w niesprzyjających warunkach uprawy i uniezależnienie się od wahań pH w pożywce i podłożach. Oznacza to tym samym lepsze wykorzystanie tego mikroelementu przez rośliny. Modyfikacja ta doprowadziła również do zmiany koloru produktu, który jest właśnie związany z wprowadzeniem nowych chelatów żelaza.

stabilność żelaza Superba

Skład „nowej: Superby Green Forte, nieznacznie różni się od wcześniejszej wersji i wygląda następująco:

N ogólny (N-NO3): 8,6%;

Fosfor (P2O5): 12%;

Potas (K2O): 37%;

Magnez (MgO): 2,6%;

Siarka (S-SO3): 5,4%;

Żelazo (Fe EDDHA + DTPA): 0,2%;

Bor (B): 0,027%;

Miedź (Cu EDTA): 0,004%;

Mangan (Mn EDTA): 0,06%;

Molibden (Mo): 0,004%;

Cynk (Zn): 0,027%

Skontaktuj się z naszym Działem doradztwa agronomicznego