Aktualności

czerwca 07, 2018

Magazyn Brokułowy

Wed³ug: Wojciech Kopeć

Magazyn Brokułowy – jak zwiększyć dochodowość produkcji brokułów dla przemysłu. Analizy kosztów produkcji brokułów w Hiszpanii i w Polsce. Zasady prawidłowego żywienia i ochrony przed patogenami.

Czy uprawa brokułów nadal się opłaca? Wskaźniki ekonomiczne między innymi:
-koszt jednostkowy: 0,75 zł/kg głowy, 1,65 zł/kg różyczki
-próg opłacalności: 15,8 t/ha głowy; 8,7 t/ha różyczki

Wyliczenia kosztów pracy ludzi i maszyn przez pryzmat roboczogodzin i ciągnikogodzin.
Na 1 ha brokułów o przewidywanym plonie 10 t/ha różyczki potrzeba prawie 500 roboczogodzin – wzrost kosztów prazy o 2 zł za godzinę to wzrost kosztów produkcji o 10 gr/kg

Wyniki doświadczeń i możliwość ograniczenia kosztów jednostkowych:

  • Dobór odpowiedniej odmian – tych z największym potencjałem w danej lokalizacji i terminie nasadzenia. Choć koszt jednej rozsady od profesjonalnego dostawcy wynosi zazwyczaj 10-12 groszy, to samo nasiono to 3-4,5 grosze.
  • Wypełnienie potencjału genetycznego (również najbardziej wymagających odmian np.: Titanium) poprzez dobranie nawożenia na podstawie analizy gleby. Jest to poziom zaledwie kilkunastu % wszystkich kosztów.
  • Ochrona przed patogenami (pestycydy łac. pestis – zaraza; caedo – zabijam) w 2016 głównie szkodnikami, a w 2017 głównie chorobami. Jest to poziom kilku % wszystkich kosztów

Zapraszamy do zapoznania się z Magazynem Brokułowym i wdrożenia najlepszych praktyk pozwalających poprawić opłacalność.

Magazyn brokułowy

Magazyn brokułowy

Magazyn brokułowy do pobrania w formacie PDF (1MB)

Magazyn Brokułowy

Nawożenie warzyw polowych

Pobierz broszurę w formacie PDF (0.3MB)

Naworzenie warzyw polowych