October 06, 2025

Krok naprzód w nawożeniu

Według: Dział doradztwa upraw ogrodniczych

Trend w produkcji warzyw i owoców przesuwa się w stronę większego udziału rynku deserowego/świeżego – konsumenci bardziej doceniają jakość, smak i świeżość. Wysokie standardy rynkowe są możliwe do osiągnięcia, jeśli nawożenie roślin jest precyzyjne i odpowiednio zbilansowane od początku prowadzenia produkcji.

Krok naprzód w nawożeniu  

Technika fertygacji stała się niezbędna w uprawie owoców i warzyw klasy premium, jednak prawdziwym kluczem do sukcesu są nawozy odgrywającSuperba Green Fortee rolę pokarmu dla roślin. Ich skład chemiczny, czystość oraz kompatybilność w roztworach determinuje dostępność składników pokarmowych w strefie korzeniowej, przez co wpływa zarówno na siłę wzrostu, zdrowotność oraz na wykorzystanie potencjału plonotwórczego. Produkt Superba Green Forte firmy Yara został dopasowany do potrzeb nowoczesnej produkcji ogrodniczej. Zbilansowany skład makroskładników oraz wzbogacenie kompletnym zestawem schelatowanych mikroelementów ułatwia roślinom przyswajanie składników pokarmowych. Jest to szczególnie ważne w trudniejszych warunkach wzrostu, które często pojawiają się w substratach inertnych. Wysoka zawartość potasu w Superba Green Forte wspomaga dojrzewanie, wybarwianie, poprawia smak oraz twardość zbieranych owoców. Produkt dobrze wpisuje się w potrzeby pokarmowe roślin w ostatnich fazach rozwojowych, takich jak dojrzewanie. Dzięki temu, że nie zawiera chlorków, form amidowych azotu oraz ze względu na wysoką rozpuszczalność, produkt można stosować w systemach wymagających dużą czystość pożywki.

Nowa odsłona produktu

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów, skład Superby Green Forte uległ zmianom. Kluczowy mikroelement w produkcji roślinnej, jakim jest żelazo, został schelatowany czynnikami EDDHA oraz DTPA. Wcześniej był to chelat EDTA. Zmiana ta umożliwia bezpieczne i efektywne stosowanie produktu nawet przy pH przekraczającym 10. Powszechne stosowanie kwasu do obniżenia pH wody stosowanej w fertygacji powoduje jego duże wahania podczas dozowania. Jest to moment, w którym mniej stabilne chelaty mogą ulec rozpadowi i żelazo narażone jest na wytrącenie w roztworze. Dokonana zmiana składu zabezpiecza Fe przed stratami i minimalizuje ryzyko pojawienia się objawów jego niedoboru. Udoskonalona forma żelaza wpłynęła także na zmianę koloru Superby z zielonego na czerwony.

 

Skontaktuj się z naszym Działem doradztwa agronomicznego