YaraVita Leotrac

Image of YaraVita Leotrac
YaraVita LEOTRAC to płynny koncentrat kwasów humusowych, dedykowany do fertygacji roślin sadowniczych i warzyw, uprawianych w gruncie. Surowce do produkcji preparatu pochodzą z najbardziej skoncentrowanych źródeł leonardytu z Dakoty Północnej w USA. Zastosowanie unikalnej technologii produkcji powoduje, że uzyskiwany produkt ma pH 3,4-4,0. Dzięki tej właściwości znajdują się w nim także dodatkowe związki organiczne, bardzo korzystnie działające na rozwój roślin. W testach porównujących poziom zawartości kwasów humusowych i fulwowych wśród kilkunastu preparatów znajdujących się w obrocie na całym świecie, YaraVita LEOTRAC charakteryzował się największą stabilnością składu.

Czyste linie kroplujące oraz więcej dostępnych składników pokarmowych

Niskie pH preparatu, uzyskiwane w procesie technologicznym, powoduje, że stosowanie LEOTRACU za pomocą fertygacji zmniejsza znacznie ryzyko zatykania linii kroplujących. Po skończonym zabiegu nie jest wymagane stosowanie bardzo wysokich dawek wody w celu przepłukania instalacji nawadniającej. Odczyn LEOTRACU wpływa także na zwiększenie dostępności takich składników pokarmowych jak: azot, fosfor, czy mikroelementy które mogą być uwsteczniane przy stosowaniu preparatów alkalicznych. Na gleby lekkie i ciężkie Stosowanie YaraVita LEOTRAC na glebach lekkich polepsza wszystkie parametry gleby związane z jej zasobnością oraz retencją (przetrzymywaniem składników pokarmowych). Badania i obserwacje wykonane w Polsce wskazują, że użycie YaraVita LEOTRAC na glebach ciężkich, zbitych i zmęczonych (uprawy wieloletnie w tunelach, czy w uprawie polowej) powoduje rozluźnienie jej struktury i poprawienie stosunków wodno-powietrznych
Borówka

Rośliny jagodowe, truskawki, winorośl: 1-2 l/ha w krytycznych fazach wzrostu tj. wzrost wegetatywny, przed kwitnieniem, po kwitnieniu, podczas zawiązywania owoców w odstępach 10-14 dni, 4 do 5 aplikacji w sezonie. Ilość wody: min 200-500 l/ha

Jabłoń

Drzewa owocowe: 1-2 l/ha w odstępach 10-14 dni, w następujących terminach: przed kwitnieniem, w okresie kwitnienia i w fazie początkowego wzrostu owoców. Ilość wody: min 200 l/ha

Leafy Vegetable

Warzywa liściaste: 1-2 l/ha w fazie 4-6 liści. W razie potrzeby powtórzyć aplikację po 10-14 dniach. Dawka wody: 200 l/ha

Marchew

WARZYWA: aplikacja doglebowa: 2-5 l/ha przed sadzeniem/siewem dawka wody: 200l/ha

Rzepak ozimy

Rzepak ozimy: 1-2 l/ha w fazie 4-9 liści. W razie potrzeby powtórzyć aplikację po 10-14 dniach. Dawka wody: 200 l/ha

Zboża

Zboża: 1-2 l/ha od fazy 2 liści (BBCH 12) do pojawienia się drugiego kolanka (BBCH 27-32). W razie potrzeby powtórzyć aplikację po 10-14 dniach. Dawka wody: 200 l/ha

Borówka

Rośliny jagodowe, truskawki, winorośl: 1-2 l/ha w krytycznych fazach wzrostu tj. wzrost wegetatywny, przed kwitnieniem, po kwitnieniu, podczas zawiązywania owoców w odstępach 10-14 dni, 4 do 5 aplikacji w sezonie. Ilość wody: min 200-500 l/ha

Jabłoń

Drzewa owocowe: 1-2 l/ha w odstępach 10-14 dni, w następujących terminach: przed kwitnieniem, w okresie kwitnienia i w fazie początkowego wzrostu owoców. Ilość wody: min 200 l/ha

Leafy Vegetable

Warzywa liściaste: 1-2 l/ha w fazie 4-6 liści. W razie potrzeby powtórzyć aplikację po 10-14 dniach. Dawka wody: 200 l/ha

Marchew

WARZYWA: aplikacja doglebowa: 2-5 l/ha przed sadzeniem/siewem dawka wody: 200l/ha

Rzepak ozimy

Rzepak ozimy: 1-2 l/ha w fazie 4-9 liści. W razie potrzeby powtórzyć aplikację po 10-14 dniach. Dawka wody: 200 l/ha

Zboża

Zboża: 1-2 l/ha od fazy 2 liści (BBCH 12) do pojawienia się drugiego kolanka (BBCH 27-32). W razie potrzeby powtórzyć aplikację po 10-14 dniach. Dawka wody: 200 l/ha