YaraMila COMPLEX

YaraMila COMPLEX

YaraMila™ COMPLEX

Wieloskładnikowy, granulowany nawóz bezchlorkowy z mikroelementami, do stosowania posypowego.

Zawartość składników pokarmowych:

azot całkowity – 12% N (w tym: 5% N-NO3 i 7% N-NH4); fosfor – 11% P2O5; potas – 18% K2O; magnez – 2,7% MgO; siarka – 20% SO3; bor – 0,015% B; żelazo – 0,20% Fe; mangan – 0,02% Mn; cynk 0,02% Zn.

Co wyróżnia YaraMila™ Complex:

– odpowiednio zbilansowany skład – dostarcza składniki w odpowiednich proporcjach;

– odpowiednio dobrane formy składników pokarmowych – azot w dwóch formach, równomiernie uwalniany podczas wegetacji, fosfor z dodatkiem formy polifosforanowej, aktywnej i nieulegającej silnemu wiązaniu przez glebę, potas w formie siarczanowej, poprawiającej jakość plonu u wszystkich grup roślin, szczególnie ważny dla grupy upraw wrażliwych na chlorki;

– wysoka zawartość siarki, magnezu i mikroelementów, polepszająca wykorzystanie głównych składników pokarmowych – azotu, fosforu i potasu;

– bardzo dobra rozpuszczalność – dzięki obecności formy azotanowej, która inicjuje pobieranie wody oraz właściwościom fizycznym granul typu „prill”, nawóz rozpuszcza się szybko, uwalniając składniki pokarmowe;

– doskonałe parametry fizyczne – odpowiednia granulacja, twardość, ciężar nasypowy, niska zawartość pyłu powoduje iż nawóz łatwo i precyzyjnie się rozsiewa, dostarczając jednakową ilość składnika pokarmowego na całą powierzchnię uprawy.

Zalecenia stosowania:

YaraMila™ Complex jest nawozem do przygotowania gleby przed siewem lub sadzeniem roślin, a także do stosowania pogłównego. YaraMila™ Complex jest stosowany w uprawach: warzyw gruntowych w polu, warzyw uprawianych pod osłonami w gruncie, wieloletnich upraw sadowniczych (ziarnkowych, pestkowych, jagodowych), jak również do przygotowania podłoża dla upraw roślin ozdobnych.

Jednorazowa dawka w zależności od rodzaju uprawy, systemu nawożenia oraz zasobności gleby od 150 do 950 kg/ha.

YaraMila™ Complex w uprawach pod osłonami jest stosowany pogłównie przede wszystkim w przypadku braku systemów umożliwiających podawanie nawozów łącznie z podlewaniem.

Przygotowanie substratów torfowych i innych podłoży ogrodniczych – 0,5–2 kg nawozu/1 m3 podłoża.

Przygotowanie gleby w szklarni/tunelu – przeciętnie 5–15 kg nawozu /100 m2, rozsypać równomiernie i wymieszać z 20-cm warstwą podłoża.

Nawożenie pogłówne – stosować wysiew ręczny w jednorazowych dawkach nie większych niż 2–4 kg/100 m2 w zależności od zasobności gleby i wymagań roślin.
Jabłoń

Jabłoń: Wczesną wiosną 80-100 g/drzewo (np. przy obsadzie 2500 drzew/ha, dawka nawozu wynosi około 250 kg/ha). Posypowo w rzędach drzew, równomiernie na powierzchni pasów herbicydowych.

Marchew

Marchew: 550-800 kg/ha przed siewnie.

Kalafior

Kalafior: przed sadzeniem 500-800kg/ha

Ogórek

Ogórek polowy: 400-700 kg/ha przed siewnie.

Cebula

Cebula:500-600 kg/ha przed siewem.

Truskawka

Truskawka polowa: 150-200 kg/ha przed ruszeniem wegetacji. 250 kg/ha po zbiorach.

Pomidor

Pomidor polowy: 500-800 kg/ha przed sadzeniem.

Jabłoń

Jabłoń: Wczesną wiosną 80-100 g/drzewo (np. przy obsadzie 2500 drzew/ha, dawka nawozu wynosi około 250 kg/ha). Posypowo w rzędach drzew, równomiernie na powierzchni pasów herbicydowych.

Marchew

Marchew: 550-800 kg/ha przed siewnie.

Kalafior

Kalafior: przed sadzeniem 500-800kg/ha

Ogórek

Ogórek polowy: 400-700 kg/ha przed siewnie.

Cebula

Cebula:500-600 kg/ha przed siewem.

Truskawka

Truskawka polowa: 150-200 kg/ha przed ruszeniem wegetacji. 250 kg/ha po zbiorach.

Pomidor

Pomidor polowy: 500-800 kg/ha przed sadzeniem.