YaraMila COMPLEX
YaraMila COMPLEX
Wieloskładnikowy, granulowany nawóz bezchlorkowy z mikroelementami, do stosowania posypowego.
Zawartość składników pokarmowych:
azot całkowity – 12% N (w tym: 5% N-NO3 i 7% N-NH4); fosfor – 11% P2O5; potas – 18% K2O; magnez – 2,7% MgO; siarka – 20% SO3; bor – 0,015% B; żelazo – 0,20% Fe; mangan – 0,02% Mn; cynk 0,02% Zn.
Co wyróżnia YaraMila™ Complex:
– odpowiednio zbilansowany skład – dostarcza składniki w odpowiednich proporcjach;
– odpowiednio dobrane formy składników pokarmowych – azot w dwóch formach, równomiernie uwalniany podczas wegetacji, fosfor z dodatkiem formy polifosforanowej, aktywnej i nieulegającej silnemu wiązaniu przez glebę, potas w formie siarczanowej, poprawiającej jakość plonu u wszystkich grup roślin, szczególnie ważny dla grupy upraw wrażliwych na chlorki;
– wysoka zawartość siarki, magnezu i mikroelementów, polepszająca wykorzystanie głównych składników pokarmowych – azotu, fosforu i potasu;
– bardzo dobra rozpuszczalność – dzięki obecności formy azotanowej, która inicjuje pobieranie wody oraz właściwościom fizycznym granul typu „prill”, nawóz rozpuszcza się szybko, uwalniając składniki pokarmowe;
– doskonałe parametry fizyczne – odpowiednia granulacja, twardość, ciężar nasypowy, niska zawartość pyłu powoduje iż nawóz łatwo i precyzyjnie się rozsiewa, dostarczając jednakową ilość składnika pokarmowego na całą powierzchnię uprawy.
Zalecenia stosowania:
YaraMila™ Complex jest nawozem do przygotowania gleby przed siewem lub sadzeniem roślin, a także do stosowania pogłównego. YaraMila™ Complex jest stosowany w uprawach: warzyw gruntowych w polu, warzyw uprawianych pod osłonami w gruncie, wieloletnich upraw sadowniczych (ziarnkowych, pestkowych, jagodowych), jak również do przygotowania podłoża dla upraw roślin ozdobnych.
Jednorazowa dawka w zależności od rodzaju uprawy, systemu nawożenia oraz zasobności gleby od 150 do 950 kg/ha.
YaraMila™ Complex w uprawach pod osłonami jest stosowany pogłównie przede wszystkim w przypadku braku systemów umożliwiających podawanie nawozów łącznie z podlewaniem.
Przygotowanie substratów torfowych i innych podłoży ogrodniczych – 0,5–2 kg nawozu/1 m3 podłoża.
Przygotowanie gleby w szklarni/tunelu – przeciętnie 5–15 kg nawozu /100 m2, rozsypać równomiernie i wymieszać z 20-cm warstwą podłoża.
Nawożenie pogłówne – stosować wysiew ręczny w jednorazowych dawkach nie większych niż 2–4 kg/100 m2 w zależności od zasobności gleby i wymagań roślin.
Jabłoń: Wczesną wiosną 80-100 g/drzewo (np. przy obsadzie 2500 drzew/ha, dawka nawozu wynosi około 250 kg/ha). Posypowo w rzędach drzew, równomiernie na powierzchni pasów herbicydowych.
Marchew: 550-800 kg/ha przed siewnie.
Kalafior: przed sadzeniem 500-800kg/ha
Ogórek polowy: 400-700 kg/ha przed siewnie.
Cebula:500-600 kg/ha przed siewem.
Truskawka polowa: 150-200 kg/ha przed ruszeniem wegetacji. 250 kg/ha po zbiorach.
Pomidor polowy: 500-800 kg/ha przed sadzeniem.
Jabłoń: Wczesną wiosną 80-100 g/drzewo (np. przy obsadzie 2500 drzew/ha, dawka nawozu wynosi około 250 kg/ha). Posypowo w rzędach drzew, równomiernie na powierzchni pasów herbicydowych.
Marchew: 550-800 kg/ha przed siewnie.
Kalafior: przed sadzeniem 500-800kg/ha
Ogórek polowy: 400-700 kg/ha przed siewnie.
Cebula:500-600 kg/ha przed siewem.
Truskawka polowa: 150-200 kg/ha przed ruszeniem wegetacji. 250 kg/ha po zbiorach.
Pomidor polowy: 500-800 kg/ha przed sadzeniem.