Jakość

quality

Stosowanie nawozów mineralnych, dostarcza roślinom, wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, co zapewnia, że plon osiąga jakość, która jest wymagana i oczekiwana przez rynek. Każdy niedobór składników odżywczych, ogranicza wzrost uprawy i jej potencjał genetyczny, co z kolei zmniejsza jakość przyszłych plonów.

Jakość uprawy jest powszechnie definiowana poprzez: 

  • Wygląd (kolor i rozmiar), bez właściwego odżywiania roślin większość z nich nie będzie w stanie sprostać wymaganiom rynku. 
  • Jakość przetwarzania żywności  - dobrze zoptymalizowane odżywianie wspiera wymaganą jakość upraw. 
  • Wartość odżywcza produktu dla diety człowieka. Rośliny są podstawą łańcucha pokarmowego i minerały z roślin, trafiają do organizmów ludzkich i zwierzęcych. Uprawa, która otrzymała zrównoważone odżywianie, zapewni wystarczającą ilość minerałów dla całego łańcucha żywnościowego.

Chcesz wiedzieć więcej, jaki wpływ na jakość uprawy mają składniki pokarmowe?

Yara dzieli się z Tobą swoją wiedzą.